Van 11 juni t/m 11 september 2005

Bij de les. Indische schoolplaten en ander onderwijsmateriaal van Wolters-Noordhoff

Museum Meermanno organiseert een kleurrijke tentoonstelling met Indische schoolplaten en ander onderwijsmateriaal uit het begin van de vorige eeuw. Uitgangspunt is het boek Bij de les. Schoolplaten voor Nederlands Indië van Hella S. Haasse Contact, 2004. Het boek toont bijna 40 schoolplaten met Indische taferelen, tussen 1913 en 1940 uitgegeven door de firma’s Wolters en Noordhoff. Er zijn platen met landschappen en dorpsgezichten, maar ook zogenaamde milieuplaten. Deze schetsen een geïdealiseerd beeld van het dagelijks leven. Ze werden gebruikt voor het leesonderwijs in de Nederlandse taal aan de Hollands-inlandse en Hollands-Chinese scholen.

Bij de schoolplaten werden boekjes gemaakt met toelichtende teksten voor de onderwijzers. Behalve dit materiaal hebben deze uitgevers talloze onderwijsboeken doen verschijnen voor en over Nederlands-Indië, die vaak door bekende illustratoren werden verlevendigd. Zo waren er leesboekjes, aardrijkskundige leer- en leesboekjes en een schoolatlas van Nederlands Indië, alsmede het inmiddels zeldzame Indische leesplankje en een Indische versie van Ot en Sien. Deze schooluitgaven van Wolters-Noordhoff werden zowel voor het onderwijs in Indië, als voor het Nederlandse onderwijs over Indië gebruikt en zullen voor vele bezoekers herinneringen oproepen aan vervlogen tijden.

De tentoonstelling zal veel van dit beeldende onderwijsmateriaal tonen en komt tot stand in samenwerking met Hella S. Haasse, Jan Blokker, Uitgeverij Wolters-Noordhoff, Uitgeverij Contact en het Nationaal Schoolmuseum te Rotterdam.


affiche tentoonstelling Bij de les. Indische schoolplaten en ander onderwijsmateriaal van Wolters-Noordhoff


?